Една открита яростна война
в селцето ни се води от години.
На попа Ставри дългата брада
трепери щом знахарката премине.
А баба Злата всички ни цери.
Познания мистични притежава.
Тя с духове на мъртвите дори
говори и послания предава.
–Що слушате го този дъртофел?! –
там, в църквата, светиня му се блещи. –
Тя служи на рогатия козел
и в храма никога не пали свещи!
То, ние, християни сме, нали!
Но колкото и попът да се пени,
когато страшно тялото боли,
тя с билките решава куп проблеми.
Но попът Ставри някъде прочел –
адронния колайдер построили.
Поставили си учените цел
и в Хигс бозона Бога май открили.
,,Това е! Ще направя в село тук
аз мъничко колайдерче адронно.
На вещицата, дъртата, напук
ще си хортувам с Господа свободно!“
Във Фейса схема някаква открил.
Два месеца там в плевнята си бачкал.
Машината накрая бил сглобил
от две перални и прахосмукачка.
Изровил от желязото за скрап
и свързал с жиците войнишка каска.
Нахлупил я, натиснал копче ,,старт“
и с триста волта токът го изпраскал.
С опърлени – коса че и брада
сега е в ступор метнат на кревата.
А попадията пищи:
–Беда!
Извикайте да дойде баба Злата!
© Vasil Ivanov Все права защищены