20 июн. 2023 г., 15:48

Сенокос 

  Поэзия
148 2 1

СЕНОКОС

 

... и всеки ден и всяка нощ
да сричам мъдрите си книги,
забравил простия разкош
да спя под летните авлиги,

 

аз бях роден за сенокос,
косата си да лъскам с бруса,
замах – и хряссс! – с един откос
тревата да пищи – лехуса! –

 

с объхтаните си пети,
из троскота нагазил яко,
несвястна птица да свисти
върху гнезда, които сякох,

 

и лятото да се гневи,
трън в гърлото на маранята –
пламтящи огнени глави
над мене слънцето да мята,

 

да няма сън, ни миг покой
дори Небесният пъдарин –
не мисли вече Бог – и Той! –
за всички свои земни твари,

 

и мене ще ме прибере –
с посечените ми ръкойки...

Ще ме изпратят с горно „ре”! –
бездарни бухали и сойки.

 

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??