19 окт. 2012 г., 13:28

Сезони II 

  Поэзия
434 0 3

 

СЕЗОНИ II

 

        На синовете ми Драгомир и Светлозар

 

И как да ви кажа, момчета, че лятото свърши?

И как да ви кажа, че вече отдавна е есен?

Че клоните цъфнали днес са оголени вършини,

а синият свод на небето е облак надвесен?

 

И как да ви кажа...

а всъщност защо да ви казвам?

За вас продължава горещото, знойното лято;

за вас зеленее клонакът с листнатите пазви

и пърха в небето на белите гълъби ятото.

 

Съседът отсреща седи, побелял, под тополата...

Защо да му казвам за есен и капещи листи?

За него снегът е натегнал по клоните голи –

отдавна съседът живее сред зима сребриста.

 

А двете ми внучки се гонят със смях по поляната

и свети тревата в нозете им пролетно-свежа...

Защо да им казвам за есен от злато ковано,

защо да им казвам за голите клони наежени?

 

Навярно е сбъркало времето нещо в тефтера си

и тук, на земята, сезоните май са се смесили –

вървите до мен, но живеете в моето “вчера”...

 

И как да ви кажа, че в мене отдавна е есен?

 

 

© Валентин Чернев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Отново изказвам почитанията си! Чудесна творба!
  • Мерило за поезия сте.
    Прочетох с удоволствие!
  • Чета го вече няколко пъти и все не мога да намеря точните думи за коментар...
    Почувствах го просто.
    Поздрав!
Предложения
: ??:??