Де нахалост още хвърка
днес ума ти бре, момче!
Ей, опичай си акъла –
друг да не го опече!
В този подъл свят – греховен
и преситен на лъжи,
на неправда – гнет вековен,
де си тръгнал ти, кажи?
Що в душата ти се бърка,
се бунтува и гнети?
Съвестта ли дето пърха
в бледосинкави мъгли?
Скрий глава си под коруба,
щом се облак зададе.
Ако ще да свят гладува –
само ти да си добре.
Туй да не те притеснява –
ти бъди навеки горд -
че родина се продава
и че чезне цял народ!
Че се гаврят враговете
с родни свидни синове –
ерозират бреговете
тихо и подмолно те...
Че един народ загива,
бавно стапя се и мре.
Да тъжиш – не ти отива,
майната му – нека мре!
Дека хвърка ти акъла
днес нахалост бре, момче?
Ти човек ли си, ил' кукла
без душа и без сърце?
Дето гледа безпристрастно
властник как ще предаде
българските интереси
и крадецът как краде!
Що ли още спиш, човече?!...
31.08.2012 г. Гр. Куклен
© Христо Оджаков Все права защищены