Старият тъпан
(басня)
Когато бях млад и кожата здрава,
бях тачен добре и носен весден,
после тъй стана – изпаднах в забрава -
днес никой нищо не помни за мен.
Що сватби, хора, (май вече забравих)
издумках тогава, когато бях млад.
От работа много цял се ощавих -
бях пълен с енергия и доста богат.
Но неусетно премина и тази мания -
сега седя на таван, захвърлен, пробит.
На скъсани книги правя компания
и мишки храня, а бях знаменит.
(Така и в живота винаги става.
Без прекъсване ти удряш, гърмиш.
После, естествено, нищо не остава).
- Човече, за слава, пари и власт, защо ламтиш?
=====
© Цвятко Илиев Все права защищены