Животът трупа болка върху болка -
проверка и за тяло, и за дух.
След всяка радост някаква тревога
напомня, че за малко ще си тук.
И в малкото, което ти се дава,
ти трябва собствен свят да изградиш;
след всяко падане да се изправяш -
да бъдеш по-различен от преди.
Небето е достъпно, ако вярваш,
че там живеят всички богове.
Неверието силите стопява
и в теб събира злите ветрове.
И зрънце вяра стига, за да минеш
през всички болки в земния живот,
през праговете остри на годините,
в безпътицата да намериш брод.
И не е важно колко си живял.
Понякога и краят е начало -
ако напред безспирно си вървял.
И всяка болка е била стъпало.*
"И считам всяка болка за стъпало", Б. Малинова