14 февр. 2012 г., 10:23

„Свободен избор” 

  Поэзия » Гражданская
619 0 2

„Свободен избор”

 

Свободният избор, във времето днешно,

„свободен” е само на думи  ̶  фиктивно,

привързан към правото наше успешно,

го носим на челото с гордост, наивно!

 

Избира ли сам ученикът предмети,

които обича и иска да учи,

или му предлагат, че той да се „сети”

от кой „ще желае” акъл да получи?!

 

Дали по сърце сме избрали канала,

или по меню, от стотина програмки

и изборът наш се върти по овала

на здраво сковани от цензура рамки?!

 

Нима сме избрали и нови солистки

от старите листи, сред същите хора?!

Те грачат, но щом с диригента са близки,

на сцена са вечно  - в ядрото на хора!

 

Свободният избор е цел утопична,

идея - химера, заблуда голяма!

Това, че не виждаме лента гранична,

поддържа ли теза, че граница няма?

 

© Марин Цанков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Поздрав за гражданската позиция!Много си прав!
  • Хубаво чувство за ритъм, нагласа за римуване, добре подбрана тема... и твърде директни внушения, линейно разработване на тезата, липса на художествени образи, метафори, поанти. Финалът спасява донякъде добрия замисъл, оставайки отворен, но откровените поучения някак влияят зле на възприятието. А "от кой ще желае" би трябвало да е "от кого ще желае". Желая бъдещи успехи!
Предложения
: ??:??