По стар обичай тръгва дружина,
скъпи дарове дарява нощта,
че добра вест домогват до всеки,
добри гости, коледари.
Добри стъпки в Коледната нощ!
Дружно пеят коледари, мир донасят,
светъл празник водят - с мъжки песни. /2/
С тон за песен наричат - за сила,
за ум, за честност и правда,
че свято чудо известяват
добри гости, коледари.
Благи думи в Коледната нощ!
В приказни напеви обгръщат света
и наричат за здраве на всеки в дома. /2/
* - домогвам се - стремя се силно. из Речник на бълг. език на БАН - Паисий се домогва да възкреси историческото минало на българите...
© Мария Все права защищены