22 февр. 2016 г., 17:22

Такава. За теб 

  Поэзия » Любовная
507 0 4

Такава ли ти ме поиска –

вийла, добра и смирена,

или на мен ми се тайно прииска

да съм наново за теб сътворена.

 

Такава ли ти ме направи –

русалка да моля за бряг.

Или на мен ми се много понрави

да любя нещастен моряк.

 

Такава ли бях нужна за теб –

неопазила златната ябълка хесперида.

Не чуваш ли онзи гневен напев?

В ума ми свири на арфа Темида.

 

В онази ли сляпо се вричаше,

опряла бедра на престола.

А после ме хладно отричаше –

без тайнственост просто съм гола.

 

Прокле ме и Хестия да бъда весталка,

за да те срещна каторжник на клада.

Пак бих избрала и храм, и ключалка.

Пак бих те спасила от тебе, от ада.

 

След теб не съм за наричане.

Русалката се преобрази в девойка.

След теб и не прося увличане.

Харпията-вийла прехвръкна в сойка.

 

След теб не съм за целуване.

Весталките се кълнат в целомъдрие.

След теб съм само сбогуване.

Срещу очакване заменям безсмъртие.

 

***

Такава ли ти ме поиска –

в слабостта ми жадно събличана.

Или на мен ми се тайно прииска

да съм малко от тебе обичана.

© Гери Иванова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Поздравления за хубавите стихове!
  • Благодаря Ви!
  • Добри въпроси, които съдържат упрек и болка – при запазено достойнство...
    Харесах, Гери.
  • Браво, Гери! Оригинална и цялостно изградена творба поднясяш.

    "В онази ли сляпо се вричаше,
    опряла бедра на престола.
    А после ме хладно отричаше -
    без тайнственост просто съм гола."

    Великолепни и силно въздействащи редове. Поздравление!
Предложения
: ??:??