Тълпите мощно те обграждат -
непробиваема стена.
И сам разбираш, че е тясно,
а срещу теб стои човек-тълпа.
Тълпата е безумна и нелепа.
Тълпата е табун коне.
Сред градска степ
тя всичко сгазва,
дори най-силния човек.
Тълпата е студена и бездушна -
връхлита те - цунами връз брега.
Набира нови сили от послушните.
Прехранва се със сивота.
Тълпата богът е невписан,
там, в списъка от богове.
По-древен бог е от измислените
и няма свои врагове.
Тя търси идоли и жертви.
Погубва нови светове.
Единствената нейна слабост е,
че няма никога лице!
Бел. на автора: Авторът се извинява на всеки един читател, у когото горният текст би предизвикал евентуално чувство на дискомфорт.
© Младен Мисана Все права защищены
Елиас Канети има книга от собствени наблюдения!
И описва поведението на тълпата (масите).
Мисля че лесно може да се намери сред трудовете на Елиас Канети.