Усещам те във мен,
(макар и мъртва)...
Макар и да съм ден,
нощта в оградата ти плътска мен ме връща
и ме залоства като в къща
на дяволски легенди и пороци,
подскоци
на ангелски кошмари,
на мънички комари,
живеещи в кръвта ми
и ставащи на твари.
Усещам те във мен,
целия ти златолъскав свят,
А ти си Дракон,
разбулващ в мен звезден прах от своя мрак,
А ти си дракон,
огнените си криле разтваряш
и летиш във мен,
и запалваш
зелено-жарките си люспи в моя същ ден,
в своя собствен – в своя тлен.
Усещам те във мен,
макар мъртва и далечна,
ти ми шепнеш за свойта красота някогашно вечна,
за свойте полети безкрайни
към велики планини и морета славни,
но одрани
от мойта същност и завет –
от таз човешка гордост и знойна плет.
Често... тревичките по пътя ми напомнят
за твоите очи,
които вълшебни песни ронят
по мойта слюда от лъчи.
Често... искам да съм теб!
И твойте спомени да ме крепят
като късчета отронен лед
от айсберг на сънен мед
и често бих желала да те няма,
да се чувствам празна
и после в празнотата да открия теб,
пак теб
в празнотата на кошмарен летен пек
да открия твоята душа на полумрак.
© Росица Все права защищены