10 июн. 2011 г., 00:36

V. Яне войвода 

  Поэзия » Гражданская
972 0 9

VЯНЕ  ВОЙВОДА

 

Яне ле, Яне, страшен войвода,

гледаш ме строго в сянка на клена.

Млад си загинал, с жал за свобода,

във гърди мъжки с болка стаена.

Тук, под Пирина, с билото снежно,

по долините Места и Струма,

в Солун и Серес - време метежно -

ти си въздавал правда с куршума.

Вече свободно знаме са вели

твоите чети срещу тирана –

в делото свято с теб са се клели,

с теб по Илинден робът възстанал.

Плъзнал аскерът в пристъпи чести, 

срещу комитите с топове стрелял.

Текнали в кърви Струма и Места,

в Кукуш пожарът пушеци стелел...

Чуваш ли Яне? - верни акрани

още въздишат с жал по горите.

Виж как на Тумба с възел събрани

днес ги разделят граници трите.

 

Яне ле, Яне, страшен войвода,

гледаш ме строго в сянка на клена.

Ще се обърнеш три пъти в гроба

песен ли чуеш - болка стаена.

© Иван Христов Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??