27 сент. 2014 г., 12:08

Великото преселение... 

  Поэзия » Философская
313 0 2

 

 

Великото преселение...

 

Творецът сам разбрал: не е възможно

да размножава хора от пръстта,

а Дяволът го обвинил в безбожност,

защото вплел в Живота и Страстта...

 

Тогава Бог решил, че да насели

Земята долу с живи същества

са тесни вече Райските предели-

(било му ясно от преди това)

 

и сам отворил Той светите двери,

а хората поели с радост там,

че всеки би могъл  да си намери:

любов и страст, убежище и храм...

 

И после вече всички живи твари,

докоснати в божественият час,

се втурнали във луда надпревара

да се множат обсебени от страст...

 

А тя: и еднодневните мушици,

и всеки звяр във гъстите гори,

и литналите във простора птици-

събирала в любовните игри...

 

... И заживели хората щастливо,

избирали сами: какво е грях...

Земята изведнъж се оживила

и станала тя дом и храм за тях...

 

... Но някъде във родовата памет,

в рудиментарен някакъв неврон,

в живота си неосъзнато пазят

заветите от старият канон

 

и не признават, ала си мечтаят,

когато изживеят тук, страстта:

да могат пак да се завърнат в Рая-

в отвъдния живот през Вечността!...

 

Коста Качев,

27.09.2014.

© Коста Качев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??