* * *
Робуваме ли, или сме подваластни
на скрупули и грозни правила,
на чужда воля - тъпи "басни"
катранът в белите крила?...
И някак негодува съвестта ни,
по бръсначите танцува его,
убивайки в зародиша страстта ни
полекичко превръщайки ни в... него.
Каквото и да прави същността ни,
да крещи или да страда тихо,
все в някого посява рани
а... в други, леко се усмихва...
Но, когато свободата е в ръцете ти,
макар понякога и неразбрана,
живота преминава през сърцето ти,
а в душата плахостта е няма.
Тогава губиш се - незнаеш кой си,
куража много - силите оскъдни,
впусни се в нея и... не бой се!...
Мечтата ти пък... може да се сбъдне!
Така си е - объркан свят,
уж ясно всичко, а сме в... дупка,
копнеем за свободен бряг,
а вместо чайки - пълно е с... гугутки.
Свободата "Санчо" живее във душата,
изгубиш ли куража, си обречен
тогава ще изчезнеш с тишината
във свят незнаен и... далечен.
Понякога размиват се представите
изгубваш се, не знаеш кой си,
усещаш се един от...слабите?!...
Е... и аз съм с теб,
върви... не бой се!...
* * *
© Валентин Желязков Все права защищены