Тази зима - край елхата,
Тати пак ми обеща
да заминем със колата
лятото на Арапя!
И през юни, щом завърших
със петици трети клас,
до Пежото се разкърших,
Тати пък, му сипа газ,
и… претъпкали багажа
с плавници и очила,
кацнахме едни на плажа,
пети юни, сутринта.
Там, разпънахме палатка
под едно само дърво,
и - със здравата лопатка
и с желязното гребло
аз започнах край морето
чуден замък да строя.
С водни ровове… с кубета
и с медузи за стъкла!
Но внезапно, както правех
кули с двете си ръце,
баш до мен застана права
под красивото небе
най-омразната хлапачка,
от съседен трети клас:
страшно лепкава глупачка!
Хич не я харесвах аз!
Тя бе с бански на карета
и със шапка на цветя.
С адски кльощави крачета
и със рижава коса!
Без да пита, тя приклекна,
с мене кули да строи.
В миг сърцето ми потрепна
край червените коси!
Дръпнах й ги много здраво
и я шляпнах по гърба!
Тя пък - с шепите направо
ме направи вирвода!
Много дълго си играхме -
като възрастни деца!
Пък - когато се прибрахме,
тя ми звънна вечерта!
И след време - общо взето
аз се влюбих до уши!
Юни месец… край морето
с нея сбъднахме мечти!
Юри Йовев
Май 2024 г.
© Yuri Yovev Все права защищены