16 янв. 2008 г., 13:15

За една лястовица... 

  Поэзия
475 0 1

На нашата стряха, над вратата бяла,

във мъничко гнездо от пръст и кал,

това им беше тяхна къща цяла,

за лястовиците – „палат” е цял.

 

Да търси лястовицата храна за нея,

И за невръстничките деца,

прелита дълга километрова алея,

а хора стрелкат я със „зли” лица.

 

И тъй, както летяла една сутрин,

попаднала - не щеш ли – в моя дом,

и не видяла вече друга утрин -

Татакъв и бил съдбовния закон...

 

Не можеше тя изход да намери,

от мойта къща да лети далеч.

В прозорците се блъсна и уцели

във котешките лапи смъртен меч!...

 

Притекох се бързо аз на помощ,

от остри зъби – за да я спася.

Уж слаб бил удара по мощ,

но вече бе скосена тя...

 

Но бе тя жива – още там минути десет,

последни бяха те за нея на света,

Не ще да чуят вече нейна песен,

любимите в гнездото – три деца!... 

 

                                                                      02. 08. 2003 г.

© Борислав Ангелов Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Тъжно е.Но темата е много добра.
    Виждала съм лястовици,които се
    стрелват към прозорците,стремейки се
    към свобода.Слава Богу,успях да им
    помогна и да не е такъв краят им,
    както в този стих.Поздрави и пожелания
    за още красиви стихове!
Предложения
: ??:??