На смядовски диалект
поздрав за празника
Туй, пуетите, да ви кажа честно,
хич не съ наред.
Уж, мислят, чи съ изразяват лесно,
а пък то, само в някой-друг куплет.
Казват, Муза някаква ги посещавала,
ама, кой знай, далий така.
Тя истинска любов им обещавала,
а после изчезвала в нощта.
И те въздишат, милите, по нея,
не я виждат кат жина,
ами, като някаква си фея,
по-точну, като кон с крила.
И аз замислих се накрая,
дали не съм една от тях.
То лудите, все сме си във рая,
а пък другите нека си живеят в грях.
Никой няма да им пречи,
само да не ни закачат.
То и без това от тях сме тъй далечи
и няма да съ върним вечи.
© Росица Димова Все права защищены