12 февр. 2015 г., 17:31

Зима в калайдисано котле 

  Поэзия
529 0 3

на Ирена Панкева
Като козе мляко, прясно издоено,
в калайдисано котле от февруари,
зимата е в бяла рокля пременена -
време за легенди, вино и другари.


Зимата е с вкус на пушек от огнище,
плетени чорапи, шал от бяла вълна...
Луднал снеговея боровете нищи
и луната е като жълтица пълна.

 

Нишка от сърцето зимата заприда,
родовата памет и любови късни.
Мога в часове такива пак да видя,
пред икона стара баба как се кръсти.

 

Как сланината на тънко дядо реже,
върху чвореста дъска от бук скроена...
Зимата заплита от снежинки мрежа
и завива се нея клоните на клена.

 

Зимата коси от скреж навън замята,
ала дарбата човешка иде свише
и стопанката добра на планината,
стих за мен на бяла преспа ще напише.

© Димитър Никифоров Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • "Как сланината на тънко дядо реже,
    върху чвореста дъска от бук скроена...
    Зимата заплита от снежинки мрежа
    и завива се нея клоните на клена."
    Нали трябва да се чете: "и завива с нея клоните на клена"?
    Хареса ми. Поздрави, Митко!
  • Така хубаво си го калайдисал това котле!
  • Много зимно и образно, Митко!Харесах и го оценявам!
    Поздрави и лека вечер!!!
Предложения
: ??:??