21.12.2006 г., 23:02 ч.

заветът на бунтовника в стихотворението "На прощаване"- увод 

  Есета
6867 0 0
Последните  години от робството поставят възрожденския българин пред труден житейски избор - примирение  с робството или борба за свобода.Ботевият лирически герой от стихотворението "На прощаване"  също принадлежи на това време.Той избира саможертвата  в името на свят и чист идеал.Творбата отвежда към разбирането, че героичната гибел е път към свободата. Наред с това в нея присъстват и възрожденските мотиви за  духовното робство и непокорството, за  прошката и пътуването, за смъртта и безсмъртието.
 

© Кремена Карталова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??