BorBorhes

Избрани произведения

 • Со сето време ти зборувам

  Поезия » Любовна   297  Со сето време ти зборувам
  Има мигови кога се оддалечувам од се` -
  се до средината на разделбите
  и животот што одминува -
  доволно далеку, ...
 • Татуираното море

  Поезия » Философска   305  Вуйчо ми се завърна от казармата с татуирано море на гърдите си,
  над него имаше жена с рибя опашка,
  каза, че се наричала сирена, но не миришела на риба,
  а на подмишници,
  а под морето – котва, така че корабът да е по средата на морето, ...
 • Уметник на смртта

  Преводи   421  Тој цел живот ја шминкаше смртта,
  И` ги поткаструваше ноктите,
  ѝ ја бричеше брадата,
  ѝ ги дотеруваше мустачињата,
  ѝ ставаше римела на трепките, ...
 • Писмото на среќата & Писмото на щастието

  Преводи   428  ПИСМО НА СРЕЌАТА
  со години
  трпеливо ги демнам
  накрај ги затворам
  сенките во белите пликови ...
 • Глаголско невреме

  Поезия » Авторска песен   323  ГЛАГОЛСКО НЕВРЕМЕ
  сторен глаголско невреме, ѓаволот глаголи,
  го топи ледникот на придавките од именките
  и го брише лицето на времето од смислата
  а се` почна близу трпезата на едни рајски луѓе, ...

Още произведения  »

© 2003-2019, Георги Колев. Всички права запазени. Произведенията са собственост на техните автори.