1000 ЛЕВА В ШЕПИТЕ НА БОГА
... започнах да се готвя за отвъд –
хиляда кинта скътах в гардероба,
три ризи дадох да ми изперат,
на нощна турих житото и боба.
Във секъндхенда купих чер костюм,
за всеки случай взех и вратовръзка.
Изкъпах се – и фъснах се с парфюм,
и с ваксата кубинките си лъснах.
Поръчах камък – зърнесто габро,
по-лесно някак дяла се с длетото,
и на съседа звъннах за добро! –
да си нащракаме прощално фото.
Дори налях в кандилцето елей,
обадих се на кмета и на попа,
и те в един глас казаха: – Здравей,
дъската ти, поете, все тъй хлопа!
Преди да легна, бири – три! – изпих,
че знам ли, горе може и да няма.
Смъртта какво е? – сигурно е стих,
роден от тъпа зрителна измама.
Вървя към своя неизбежен край
и го отлагам със каквото мога...
Платил цена за своя земен Рай –
хиляда лева в шепите на Бога.
© Валери Станков Всички права запазени