Jul 31, 2023, 8:53 AM  

1000 лева в шепите на Бога 

  Poetry
119 3 2

1000 ЛЕВА В ШЕПИТЕ НА БОГА

 

... започнах да се готвя за отвъд –
хиляда кинта скътах в гардероба,
три ризи дадох да ми изперат,
на нощна турих житото и боба.

 

Във секъндхенда купих чер костюм,   
за всеки случай взех и вратовръзка.
Изкъпах се – и фъснах се с парфюм,
и с ваксата кубинките си лъснах.


Поръчах камък – зърнесто габро,
по-лесно някак дяла се с длетото,
и на съседа звъннах за добро! –  
да си нащракаме прощално фото.


Дори налях в кандилцето елей,
обадих се на кмета и на попа,
и те в един глас казаха: – Здравей,
дъската ти, поете, все тъй хлопа!

 

Преди да легна, бири – три! – изпих,
че знам ли, горе може и да няма.
Смъртта какво е? – сигурно е стих,
роден от тъпа зрителна измама.

 

Вървя към своя неизбежен край  
и го отлагам със каквото мога...

Платил цена за своя земен Рай –
хиляда лева в шепите на Бога.

 

© Валери Станков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • С Валя! Този цитат ще си го запазя.
  • Смъртта какво е? – сигурно е стих,
    роден от тъпа зрителна измама.

    Не бързай, каквото е писано, то ще стане.
Random works
: ??:??