27.04.2006 г., 12:20 ч.

А си мислиш,че е лесно 

  Поезия
1241 0 4

А си мислиш, че е лесно

всеки ден да ти коства сили

и всяка нощ да е безсънна.

Мислиш, че е лесно

във всяка минута да се бориш

и мускулите ти да са изтощени,

да знаеш, че не могат вече,

но да продължаваш...

Да продължаваш да се стремиш,

да надвиваш обстоятелствата,

да отстояваш себе си,

да си различен, но самотен,

да се противиш на еднаквото,

на всички, които не те признават.

Но да не ги отричаш...

Мислиш, че е лесно?

Живял ли си така?

Потискал ли си болките?

Крил ли си разочарованията, лъжите?

Таил ли си ги толкова дълбоко,

толкова навътре във душата,

на толкоз скрито място,

което никой не познава,

дори и самият ти...

Познаваш ли тъгата,

молеща те да я споделиш?

И пращал ли си я толкова далеч,

крещейки й, че е нежелана,

като в същото време на лицето ти

грее с фалшивия си блясък

една усмивка, неестествена,

но толкоз отиграна...

толкоз често използвана за параван,

който да прикрива тъмнината в теб?

Чувствал ли си се използван?

Използван за клоун, за безплатно забавление,

а после захвърлен като ненужна вещ

заедно с чувствата и нуждите ти...

Бил ли разиграван и отречен,

бил ли си чужд за другите,

бил ли си или не си?

Кажи, но моля те да бъдеш честен,

защото лъжите станаха много,

прекалено много даже,

а истината - тя е рядкост вече...

© Илияна Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Все си мисля че съм на години за които трябва да съм пораснал и надживял много неща,почвам да се замислям и да си давам сметка че май греша .
    Един поет ,една душа... е не е лесно да се примиря ,че ще бъде трудно
    да порасна
  • Илияна, толкова точно описание на сегашния ми живот не бях чел. Поздравления!!!
  • Бил ли разиграван и отречен,

    бил ли си чужд за другите,

    бил ли си или не си?

    Кажи, но моля те да бъдеш честен,

    защото лъжите станаха много,

    прекалено много даже,

    а истината - тя е рядкост вече...
    ... честно ли? ... да - то едва ли някой се е опазил от това
    Илияна, поздравявам те за стихотворението... функционира на мястото на съвестта ми
  • Много добре казано "истината - тя е рядкост вече...", съгласна съм напълно. А и всеки таи нещо в себе си! Поздрави 6+
Предложения
: ??:??