Ако искам, ще приема даденостите
и няма да повярвам на словата,
започващи с поредната вълна
от дълбините на лъжата!
Ако искам, ще забравя сутринта
и сладкия цигарен дим, и кофеина,
и гневно мрачните лица,
и всяка хилава доктрина!
Ако искам и волфрамовата светлина
ще забравя заедно с фенера,
ще забравя всяка каменна стена
и земята ще забравя, че е сфера!
Ако искам, само ако искам, във нощта
ще затворя най-светлите от всички мисли
и в деня ще скрия тъмнина,
и звездите ще направя сиви!
Само ако искам, ще плюя на деня,
само ако искам, ще ридая
и всички хубави неща,
само ако искам, ще желая!
Ако искам, вечер ще крещя!
Ако искам, няма да узная,
че съществува и доброто на света,
че мога и доброто да позная.
Ако искам, няма да умра,
ако искам, няма да копнея,
ако искам, само ако искам,
ще пожелая да живея!
© Константин Всички права запазени
цялото си същество, с обич.