4.10.2008 г., 1:27 ч.

Ако искаш за станеш художник 

  Поезия » Друга
411 0 5
Ако искаш за станеш художник

                                 по Булат Окуджава
 
Ако искаш за станеш художник,
първо четките спокойно среши,
гуми, моливи и набори сложни
който вземе, той не греши!

И боите добре ги подбирай,
иначе после става буламач,
туй не ти е стадион и арена,
няма гол, не е футболен мач!

Бялата избери я,  защото,
тя е начало, а после!
Жълтата, вече е зрялост,
и на старост напомня, а после?

Сивата, вземи от косите,
есен, която от олово извая.
Черната... е марш на щурците,
всичко май е черно накрая.

А Лилавата плискай със щедрост,
тя се смее и плаче, след което,
Синята избери! Тя е ВЕРНОСТ,
и със нея нарисувай СЪРЦЕТО!

Червената просто е жарка
и трепти тя и нощем и ден,
а Зелената, на зеления Лорка,
той е винаги в теб и във мен!

После смеси ги, и страстно ги бъркай,
вери, невери, душата да ври,
Небето те кани, Земята ти свирка,
и Звездата твоя като блян ще гори.

Но най-главно, недей се замайва,
или да паднеш от дума навек,
ако днес някой те псува на майна,
след време ще кажат, беше Човек!


15.12.2007,  04:36 MEZ, С Булат, на гости ми в Потсдам

© Ми Ки Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Ти_Таня и на теб Ивче,
    благодаря Ви, мили мои.
    Ще ви го кажа лично... накой ден!
  • звучи ...
    Поздрав!
  • Петя, радвам се ако ти харесва. За мен Булат е много важен.

    Маги, Ти си с предимство. Това ми е пръвата заявка. Но и без това,
    така си те виждам - с бял ореол. Мариники.
  • моята е бялата...пази ми я...с обич, Звезден...
  • Дъга многоцветна...
    Булат!
Предложения
: ??:??