3.09.2017 г., 13:29 ч.

Ако повярваш 

  Поезия » Философска
1274 7 8

Ако повярваш тази нощ във Мен,
нощта ще заскимти навън пред прага,
че всяка тъмнина от Мене бяга
и всеки плач притихва утешен.

 

На вярата горчивия пелин
от чашата Ми бавно ще отпиеш
и страховете ти до бяло ще умия.
Ще бъде вечер, после утро – ден един.

 

Ще пиеш до насита в този ден,
тъй както бебето от майка си бозае.
Ще те позная; ти ще ме познаеш,
ако повярваш тази нощ във Мен.

 

Аз ще забравя твойте изневери,
ръка ще ти подам, ще те изправя
и твойте рани Мои ще направя –
че бе изгубен Моят син – и се намери.

 

***
Но ти не падай още на колене –
не вярва дълго, който вярва бързо –
че хората обичат да се лъжат,
ала лъжата няма пристан в Мене.

 

***

Ако повярваш тази нощ във Мен,
животът ти на две ще се пречупи,
като бездомник ти ще се залуташ,
към приказна родина устремен.

 

И неведнъж по пътя си трънлив
ще плачеш сам над яловата нива,
че вярата със сълзи се полива
и трудният й плод ще е горчив.

 

Ще вие адът, в тебе вкоренен
и до смъртта си ще жадуваш рая.
И само смърт не мога да ти обещая –
ако повярваш тази нощ във Мен.

 

Юни, 2009

© Пламен Сивов Всички права запазени

Произведението е включено в:
  1414 
Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Колко жалко за непрочелите...

    Благодаря ти!!!
  • За мен е огромно удоволствие да чета подобна поезия! Превъзходно! Поставям с радост в любими! Поздравления!
  • Обожавам стихове, които се леят като песен, винаги съм търсила музиката в поезията, а тук я има в изобилие!
  • "не вярва дълго, който вярва бързо"
    Вярата е по-силна от смъртта...
  • Изключително!
  • Няма по-силно оръжие от Вярата!!!
    https://otkrovenia.com/bg/stihove/na-ryba-32
  • Прекрасно е, Пламен!... Няма друг, по-достоен да бъде възпяван от Него - нашия Създател, нашия Спасител!... Бъди благословен, Бог да те пази, вдъхновява и направлява перото ти!
  • Без думи! Браво!
Предложения
: ??:??