Прости ми, Моцарт! Аз те убих.
Антонио Салиери
Защо тъй, Боже, ме наказваш?
На него даде ти това,
за което толкоз молех.
Не бях ли предан твой слуга?
За теб от всичко се отказах
и кълнях ти се до гроб.
Обичта си ти доказах.
Какъв наивен съм – идиот?
А той така е недостоен,
за твойта обич, твоя дар.
Надсмива се самодоволен.
Това навярно е кошмар...?
Но аз накрая ще се смея.
Помни ми думите сега.
Реквиема му ще пея.
Ще свиря дълго до трупа.
И твоя гений - тъй обичан.
При теб ще пратя да твори.
Пък нека аз да съм отричан...
Чуй смеха ми как кънти.
Ха-ха-ха ха-ха-ха-ха-ха-ха...
"Амадеус" - американски, драматичен игрален филм от 1984 г. На режисьора Милош Форман. По едноименната пиеса на Питър Шафър.
© Виолета Всички права запазени