9.10.2022 г., 9:21 ч.

Беше ден неделя 

  Поезия
326 6 7

... есента се шмугна през боаза,
лятото избяга през глава,
и съседът цял ден вчера ряза
два кубика свлечени дърва,

 

тук-таме коминче взе да пафка,
дюлята на двора натежа,
от конопа в старата канавка
вятърът оплете си въжа,

 

спряха катунарите на хълма –
разтопиха цял кангал калай,
тишината взе да се изпълва
с дъх на дим и кротък кучи лай,

 

лудият се върна от баира,
стиснал пъдпъдъчи две яйца,
даскалчето тръгна да събира
шепата останали деца,

 

върна се отнякъде и кметът,
попът пи – и пя заупокой! –
за последно на Разпети петък
тури калимавката си той,

 

младата вдовица – все тъй смугла,
опна гръд към мене през плета...
Беше ден неделя – да се шмугна
във боаза подир есента.

 

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??