27.04.2012 г., 15:18 ч.

Безнадежден случай 

  Поезия
613 0 8

БЕЗНАДЕЖДЕН СЛУЧАЙ

 

Едно парцалче, креда, пепел сива

и дълго търкане.

И спомен блед

внезапно блесва ярко и красиво,

като излъскана кована мед.

 

От две години с туй се занимавам –

излъсквам стари спомени,

редя

на скрина дни, отминали в забрава,

събития, оставили следа;

 

случайни срещи по незнайни гари,

изтрити телефонни номера,

забравени приятели,

другари,

които няма как да събера;

 

и много още – всичко, до което

съм се докоснал в миналите дни,

което съм запазил в дън сърцето

до днес, до тези бели старини.

 

Излъсквам спомените си.

Изгрява

кованата им мед сред моя ден

и става светло в малката държава

на съхраненото с любов у мен.

 

И съжалявам само,

че не мога

и времето да лъсна, пътя лих,

да заблестят годините убоги –

годините, с които се простих.

 

Защото аз съм също част от дните,

и някои петна по мен дали

не могат да изчезнат тъй, изтрити?

Но триеш ли по времето – боли!

 

А бих поставил в стаята на скрина

един живот, блестящ като кристал,

бих подредил брилянтени години...

Но тъй ли беше?

Тъй ли съм живял?

 

Възможно ли е с креда, с пепел сива

до гланц да лъсна мъчни времена,

за да изглежда грозното красиво

на моя скрин пред прашната стена?

 

И нужно ли е?

Нека с тебешира

излъскам само спомена красив,

за да е ярък, за да не умира,

додето аз на тоя свят съм жив...

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Присъединявам се към мненията на коментиралите!Поздравления!
  • Уоу!!! Ти мe шашна бe ЧОВEК! Боравиш със думитe като със хирургичeн скалпeл! Радвам сe чe тe открих - ставам ти ФEН! 6+!!!
  • Харесвам вашата поезия!
    Съгласна съм с Довереница (Дочка Василева)
  • Харесах!
  • Приеми и моите поздравления, Валентин!
  • "Но триеш ли по времето – боли!"

    А болката показва, че сме живи
  • Браво!!!
    Чудесен стих!!!
    Много ми хареса!
  • "Нека с тебешира
    излъскам само спомена красив."

    Да помним само доброто е здравословно и великодушно.
    Поздрави за мъдрото послание!
Предложения
: ??:??