24.01.2018 г., 10:15 ч.

Бил ли си в Прага? 

  Поезия
250 0 1

Първият път беше преди 15 години:
славно пътуване, ентусиазъм, роднини...
Три дни и нощи нагънати в автобусите.
Спирки внезапни, престои ужасни и друсане.

В Сърбия част от жениците изпищяваха:
на "Тука има, тук нема" валута оставиха.
Мръсна, далечна, студена и непозната -
Чехия тъй ни посрещна и тъй ни изпрати.

Помня обаче шпалирът от проститутки,
както и туй, че по пътя им имаше дупки.
После - контрастът фрапиращ с Германия
със чистота, светлинки... Коледни сладки ухаеха.

***

Никакви визи в момента - с личната карта;
даже не питат къде сме повели децата си.
И като бели човеци летим в самолета.
Невероятно, но стюардесата - адски приветлива.

А и хотелът - добър, и страната - красива.
"Златна" е Прага - от слънцето! И й отива!
Уж пак е зима, а всичко безснежно и грее.
Улици - чисти и паркове с много алеи.

А и Вълтава - със нейните мостове-брошки;
древни дворци и изкуство, и още, и още...

***

Не, не твърдя, че градът се сменил междувременно.
Просто животът изхвърля ненужното постепенно.

© Павлина Гатева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??