В екзотична Индия,
подобно на Бодхисатва,
кротко под дървото
бодхи ще приседна и
своето жадувано
просветление ще очаквам!...
Или смирен из пустинна
Палестина ще пътешествам
и подобно на Христа
ще се науча да любя
с цялото си сърце и душа!...
Но кой път е по-прав и
кой води към жадуваното
щастие! Ако Бодхисатва
е прав- как да се
отрека от света, когато
толкова приятен и
красив е!... Или, ако
Христа е прав- как да
любя с цялата си душа,
щом цял живот трябва
да страда!... Има ли Рай-
Божие царство- там горе!
Или Рая е тук, на тая Земя-
тъй обречен е да дири
цял живот човека!...
© Нако Наков Всички права запазени