Българийо – земя свещена,
от бурите вековни несломена,
във битки и във робство оцеляла,
помръква днеска гордата ти слава.
Българийо – земя свещена,
земя на Ботев, Левски, Аспарух,
ти днес си странно променена,
ранен е смъртно българският дух.
Българийо – земя свещена
на Тракия и Стара планина,
със чудна красота неземна
пленявала сърцето и ума.
Българийо – земя свещена,
единствена под звездното небе,
от времена разделни - разделена,
не ще допуснем святото ти име да умре.
Българийо – земя свещена,
тъгува днеска твойта синева,
безпомощни и разпилени,
децата ти се скитат по света.
Българийо – земя свещена
на горди, пламенни мъже,
могъща си била,непобедена,
дано пребъдеш още векове.
© Румяна Стоянова Всички права запазени