БЪЛГАРИЯ Е ЯЛОВА ХРАНИЛКА
... дали защото лятото си тръгна, и – да се върне нявга, обеща? –
търкулна се над мен Луната кръгла с надежда да обиколи света,
и аз проводих своя чорлав залез на хълма с подивелите треви,
в небето се подписах с показалец и пожелах си – карай, да върви! –
доде си пеех песничката звездна в Галактиките без таван и под,
животът ми се свлече като в бездна, в която няма изход, нито вход,
невям живях в излъгани простори подир слепци, преяли яко с власт? –
и – кой каквото ще да ми говори, за нищо на света не вярвам аз.
За болката ми нийде няма билка. И мъката ми кой ще утеши?
България е ялова хранилка! – за нашите излъгани души.
4 август 2023 г.
гр. Варна, 21, 45 ч.
© Валери Станков Всички права запазени