16.12.2020 г., 9:54 ч.

Да се благодари защо е нужно 

  Поезия
731 1 2

Наскоро със един колега
дискусия подхванахме една,
по тема много злободневна -
да се благодари защо е нужно.

 

- Защо да бъдем благодарни,
когато нагло ни измамят?
Обрали са дома до шушка;
пребили са детето, тъй за кеф?

 

- Защо да се благодари и на кого,
и как ще ни помогне в случая?
Не е ли по-добре да покрещим?
Ядът навън да се излее.

 

- Ти хем си прав и хем не си.
Медалът има две страни.
Ще се гневиш, ще викаш,
а после същото остава.

 

Не е ли по-добре, приятелю,
да се огледаме и да потърсим
причините довели до това.
От грешките поука да си вземем.

 

То всяко зло и за добро е -
урок безценен от живота!
Затуй благодари на Господ!
За урока!
А всичко друго суета е.

 

 

* Сърдечни брагодарности на ИнаКалина за предложението й в коментар към "Търчим все щастие да дирим", да напиша стихотворение специално за благодарността.

© Минко Андонов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Благодаря ти за хубавия коментар и за стимула да напиша това стихотворение, ИнаКалина! Честита, здрава и усмихната да ти е новата година!
  • Много ми хареса стихотворението, Минко. "Медалът има две страни." Понякога ни е трудно да намерим баланса, а понякога изобщо не е необходимо. Защото не виждаме "Голямата картина". В която той не се губи. А за уроците има защо да се благодари. Благодаря ти за позитивното стихотворение
Предложения
: ??:??