Тридесет години… спахме
и накрая, доживяхме
да ти грабнат - очилата
край Народния театър.
Да те срещат с куп павета
пред театъра момчета.
Край дома на Мелпомена
да те бият два гамена!
Жандармерия… да пази
с палки и противогази
някой… зрител да не види
безобидните обиди:
Бърнард Шоу как ни хвали,
че на Кремъл сме васали.
Че сме смели - под юргана,
и си честитимЕ баня.
Сякаш ние тук не знаем
и “юнаци” не ругаем
с тези смешки всеизвестни
и отдавна повсеместни
в хубавата ни… Родина
и крадлива татковина,
дет ти взимат… очилата
пред Народния театър.
Юри Йовев
ноември 2024 г.
© Yuri Yovev Всички права запазени