6.10.2012 г., 23:18 ч.

Депутат 

  Поезия » Пародии
1994 0 2

По "Хаджи Димитър"  от Христо Ботев

 

 

Жив е той жив е! Там в Парламента,

слуга на пачки, лежи и нанка.

Затънал в тонове екскременти.

Лъжа и измама му пазят сянка.

 

На една страна захвърлил вяра,

на друга клетва пред  родно знаме.

Роб на Дявола, слуга на звяра.

Целта е дълга – там да остане.

 

Лежи депутатът, а на полето

плевел до плевел и трън до тръна.

Хората все със поглед в небето,

сал немотия и мъка жънат...

 

Избори са сега... Псува народа,

сипят се клетви! Де е светецът?

Смисъл се търси в лична изгода,

в  чужди молитви не вярва подлецът.

 

Тоз, който граби общото благо,

той няма съвест! Той е палачът!

След изборите крещи от радост,

а  хората още по-жално плачат.

 

Денем плете свойта кошница здраво

и  коалира се с всеки изгоден.

Народът – забравен, народът е стадо,

избрал е свободно да бъде поробен.

 

Но идва дата, избори чукат,

усмивки лепнат пак по плакати.

Надеждите като яйца се пукат.

Който е патил, пак ще си пати.

 

И подмазвачи се боядисват,

лижат, мажат и клетви дават.

От старите партии се отписват,

на новите за пари се завещават...

 

Един донася кофти идеи,

друг  подлива води студени,

трети и майка си ще изпее

и за сестра си ще се ожени...

 

„Кажи ми, шефе, как да помогна?

Как да вляза, да се облажа?

Да лъжа и да крада мога?

Казвай, на хората какво да кажа...”

 

И плеснат с ръце, па се прегърнат,

видели в другия себеподобен.

По банкети месец осъмват.

Един на друг са си най-удобен.

 

Но идва време и на народа

тази прегръдка ще натежи...

Всяка вода загася огън

и всеки огън до ден гори...

© Валентин Йорданов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Не обичам пародиите по стихотворения, които са класика в нашата литература, но ти си се справил блестящо!
  • Много силно!
    Поздрви, Вал*!
Предложения
: ??:??