Един преял държавояд
остана вчера без обяд –
държавата съвсем се свърши:
държавоядство я довърши!
А беше златна дойна крава
доскоро малката държава!
Държавоядът, грабнал ножа,
одра пробитата ù кожа...
От глад полазваха го тръпки!
Загризка с острите си зъбки,
че бе изпаднал в крайна нужда!
О, ще му трябва помощ чужда!
Номенклатурна какавида
ведомствен бонус си изприда
и вътре, в сейфа, го полага...
– Паричките върни веднага!
Не ти подхожда бонус тлъст
на нисшия служебен ръст!
Не се полага и награда! –
крещеше ù държавояда.
Сам бързаше да хапне бонуса –
да си възвърне с него тонуса...
Ала преди да го извади,
най-малко сто държавояди
отвред към бонуса пълзяха
и... сметчицата му видяха!
© МАРИАН КРЪСТЕВ Всички права запазени