20.09.2007 г., 9:12 ч.

Eлемаг - войнът на хан Тервел 

  Поезия
3149 0 4

Елемаг – войнът на хан Тервел

 

Граничната кула, дълбокият ров

зад теб е аула – за мъст си готов.

 

Зад тебе в редици – планински чада,

все предани, смели мизийски сърца.

 

Сурови войници, калени във бран,

пръхти неспокойно жребецът ти вран.

 

Жестока и страшна е тая война,

в която загуби и брат, и баща.

 

Пред другия избор – пръстта да ореш,

от камъни бели да вдигнеш градеж.

 

Сред лютата битка, сред дивата сеч,

съдбата превърна сърпа ти в меч.

 

Шлемът притягаш над погледа сух,

на вопли за милост отдавна си глух.

 

Обхождаш със взора ромейския стан -

безбройни пълчища, прииждаща сган.

 

Подлец и коварен е техният бог,

принасят му дарове – злато в залог.

 

Безумци нещастни - пред кръст от дърво,

смирени, угодно, те свеждат чело.

 

Кълна се във Тангра – дори да умра,

Ювиги мой хане, аз тук ще ги спра!

19.09.2007

© Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??