Минаха години... кризи,
в славни битки и борба.
Бях из всичките пандизи –
тежка участ – зла съдба!
Станах хитър и порочен,
лъжех, мамех и крадях,
но Еволюцията почна,
и честно малко заживях.
С най-кирливите ми ризи
влязох в партия – на щат,
а с достатъчно мангизи
станах бляскав депутат.
Парламентът ме облече
с вратовръзка и костюм,
на народа бях обречен
и не вдигах много шум.
Там на дървената банка
станах истински лъжец,
ходех с гордата осанка
на мошенник и крадец.
Можех винаги да взимам
и най-законно да крада,
само трябваше да имам
пая с кой да разделя.
Сума ти пари задигнах –
съвестта ми беше чиста,
пробваха да ме издигнат
и за вътрешен министър.
Чак тогава се изплаших –
но разберете ме бе хора,
как другарите апаши,
да ги вкарвам във затвора?
Как да кажа: – Хора бдете,
по баири..., по полянки!
Как да кажа: – Не крадете,
там от дървените банки!
Направете ме министър
на наука..., на просвета,
съвеста ми да е чиста
с депутатските кюфтета.
Ако може на транспорта,
на народната култура,
става даже и на спорта,
за да сме със физкултура!
Най-добре е днес да стана
шеф и премиер на всички –
Във страната ни осрана
трупат се добри парички!
Искам да ги разпределям,
да се къпем в дивиденти,
куп бакшиши да отделям
за предизборни моменти.
Да гася навред пожари
и да спирам гладни стачки.
Да раздавам хонорари
и да трупам тлъсти пачки.
Да ме нарекат – Спасител,
на народа – гладен, беден!
Да съм вечен осветител,
във тунела непрогледен!
© Yuri Yovev Всички права запазени