25.09.2023 г., 11:28 ч.

Голямото столично метене 

  Поезия
171 3 5

ГОЛЯМОТО СТОЛИЧНО МЕТЕНЕ

 

Понеже все работя за „Мерси!” –

и цял ден бачкам като ненормален,

и нямах никви кинти за такси,

пък и за две-три бирички сабален,

 

застанах аз на Третото кьоше,

решен да свърша с вечната несрета,

и взех метлата от едно Айше –

да премета със кеф Петте кьошета.

 

Започнах откъм левия бордюр –

по обед се прехвърлих и към Графа,

където – ах! – Мадам дьо Помпадур

над две кафета с крал Луи си лафят.

 

Доде премитах, свирках си с уста –

метлата ми направо се развинти!

Изметох всички есенни листа –

и чудех се защо не бяха кинти?

 

Айшето ме изгледа някак с кеф –

открадна пица от една сергия

и, тъй като не найдох нито лев,

три бирички изпих на вересия.

 

Огрян от топли есенни мечти,

примигвах по „Дондуков” на парцали.

И цял един народ метла върти.

Дали ще грабне сопите?... Едва ли.

 

Пред парламента спрях се кьоркютюк.

И сетни сили стисна в мен поета –

да изнеса софийския боклук

на някоя измислена планета.

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Поздравления, Валери! Позасили метлата, че да е по-далечна планетата, заслужават си! 😄
  • Извънземните нищо не са ни направили, че да им натресеш такова чудо, Валери. По скоро на един влак и директно към Киев. Те и бездруго милеят повече за Украйна отколкотоза България. А там руснаците ще ги утилизарат за нула време. Готино чувство за хумор имаш и много розвинтено въображение.
  • "Власт и стълбище се метат отгоре надолу. Обратното не става!"
    полк. Борис Дрангов
  • Метене си трябва с голямата... базука!...
    Но кога ще е?...
    Поздравявам те.
  • Ах, ах, ах, неподражаем
Предложения
: ??:??