4.05.2014 г., 12:30 ч.

Горивата на Земята 

  Поезия » Друга
550 0 0

Енергия е нужна нам

за стигане оттук дотам,

за топлене на милия ни дом,

за дискотечно осветление в синхрон.

От вятъра, от слънчевата светлина,

от бунта на пенливата река,

от изкопаемите горива

извлича сръчната ръка

енергията за света.

Намират приложение широко

изкопаемите горива заровени дълбоко.

Горивата от тази порода

съдържат съединения на водорода.

Участват в процеси екзотермични,

зареждайки устройства типични:

машинки, печки и автомобили,

но опасности безброй са скрили!

Важно е да се контролира,

ситуацията да не ескалира!
Както всичко и те се класифицират

и по строги критерии се дефинират.

Започваме със твърди горива:

въглища, торф и дърва,

които са основни горива.

Съдържат азот, сяра, кислород,
водород и да, познахте, въглерод.

Трупат,подобно нас, със възрастта,

въглерод, както ние мъдростта.

Лигнитните, кафявите и черните въглища

колите използват пътувайки към чужди селища.

Коксът от антрацитни въглища има чист въглерод,

чугунът е именно негов плод.

Мислите, че беше трудно досега,

но следват Течни горива -

на обработен нефт са те деца,

а нефтът е от своя страна

смес от въглеводороди с различна молна маса -

информация, предизвикваща грозна гримаса.
Нефта съдържа въглеводороди цяла компилация,

там е хватката на фракционната дестилация.

Казвам, звучейки твърде академична:

температурата им на кипене е различна.

В ректификационна колона магията става

и слушайте сега какво се получава:

дизел, мазут, керосин,

пропан-бутан и бензин.

Биодизелът е днес голям приоритет -

екологичен е, тъй да се каже, природен естет.

Знам, боли ви вече глава,

но  има и газообразни горива.

Природен газ - основно от метан,

на пазара е, бих казала, титан.

У дома широко приложение

и в транспорта е решение.

Метанът и биодизела изгражда,

от биоотпадъци се ражда.

Водородът е голямата надежда,

в графата „еко“ начело се нарежда.

Учените са създали много чудеса,

в това число енергията от вода.

Горивни клетки чрез мембрани и катализатори

създават гениалните научни кооператори.

Горивата, като учениците, се притесняват,

и тях като и нас ги оценяват.

Според калоричността,

цената и достъпността,

влиянието върху околната среда.

Като, разбира се, в последната графа,

повеждат актуални биогорива.

© Михаела Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??