26.08.2018 г., 21:18 ч.

Гошко и Полицаят 

  Поезия » За деца
1767 1 7

Гошко, вече бе голям! 

Беше станал “На години”!

Той разхождаше се сам -

без бавачки и роднини.

В сряда, тръгна на пазар -

куп покупки да направи!

Трябваше да купи Нар -

сладко сокче да си прави!

Той отиде право в Лидъл,

дръпна си една количка

и завърза своя Бигъл

сред зелената тревичка.

Важно стъпи в магазина

и без изобщо да се бави,

той от плодната витрина

пресни Нарове набави!

Взе си също и лимони...

връзка лук... и магданоз,

малко семки и бонбони,

взе си даже - цял кокос!

Той... количката отрупа

с много плод и шоколад,

не забрави да си купи -

даже шипков мармалад!

А за Бъгси, му изпадна

ефтин - кучешки салам!

Две щафети бързо грабна,

бяха близо... килограм!

 

Гошко... имаше парички,

разплати се със замах...

и със пълната количка,

с Бъгси тръгна към дома.

Но на близката пресечка

спря го пътен Полицай!

Бе попаднал на засечка,

нещо бе... загазил май!

А Патрулът се изпъчи -

със Кобур... и със Пагони!

Акт поиска да му връчи

за количка - без талони!

Гошко, жално запремига 

и призна за свойта грешка:

-Тази бричка е от Лидъл!

- Имам касова бележка!

А Полицаят смешно зяпна

в смачкания касов бон...

Гошко, гледаше в земята -

Бе, виновен - по закон!

И без да чака, той обърна

”нередовната” количка...

В магазина сам я върна,

а с металната паричка

той от касата си купи -

най-огромната... торба!

Почна в нея да си трупа

Нар и шипков мармалад...

После, трудно се понесе

сред зелената трева -

Тоз пазар не беше лесен

без колички... и права!

 

В този миг... се чу сирена!

Бъгси, пръв нададе лай!

Гошко, хвана го Мигрена,

мерна - “онзи” Полицай!

Той със мощната патрулка

се паркира “баш” до тях!

Гошко... сви се на шушулка,

затрепери чак от страх!

Но “най-проклетото” ченге

го покани... във колата!!!

Там успя, да побере -

даже Бъгси!... и торбата!

И с най-жестоката сирена

той потегли с пълна газ!

Гошко, нямаше Мигрена,

бе изпаднал - във екстаз!

Чак след няколко секунди

той - от “кефа” се съвзе!

Почна с радост да се чуди -

Май, пред блока бяха те!

Там пък... чакаха комшии -

Баби... Дядовци... Деца...

Гошко, искаха да видят

в полицейската кола!

А Полицаят го изпрати,

изкомандва му - “Отбой”

И Гошко, без да си изпати,

стана истински... Герой!

 

 

 

 

© Yuri Yovev Всички права запазени

Юри Йовев 

август 2018 г.

Произведението е участник в конкурса:

Баба готви най-добре »

5 място

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??