6.10.2010 г., 20:46 ч.

Гургулица ли беше 

  Поезия » Любовна
1228 0 21

Гургулица ли беше в душата ми, млада магьоснице?
Насъбра ли си съчките - в топло гнездо да ме къташ?
Недолюбена още. На груби ръце недоносена,
как си тръгваш от мен, и след вратника плаха престъпяш?

Гургулица ли беше - перата ти тънки из стръмното,
да събирам по утро, за ласките твои безсънен?
Кремъклийка да бях - тя за тебе отколе е гръмнала...
Дамаджана да бях - паяжини ще хваща по дъно...

Гургулица ли беше - да гоня на бялото сенките?
Да те хала върти в тая твоя лъчиста премяна.
Първа пролет да бях - да те сграбча на билото, в дренките.
Късно лято да бях - като циганин бърз да те хвана.

Да си тръгваш е време... Студеят напукани дланите.
На раздяла ти дъхна. Помахай ми. Клетви не помня.
Само тебе да имам. За спомена топъл от лани -
гургуличено вино в една гургуличена стомна.

(От "Жълтици в дъбовата ракла")

© Лъчо Калъчев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??