28.01.2014 г., 14:08 ч.

Homme de parole* 

  Поезия
952 1 18

Проблемът на небръснатия Петко

не беше във това, че е небръснат.

Не можеше да се измъква леко,

а стъпваше на всичките си пръсти.

Играеше на чест във главна роля.

И носеше на всички хора кръста.

Човек свободен. Homme de parole –

с цигара, мръсен, потен и небръснат.

И този Петко беше мъж на място –

говореше напряко – сякаш стреля.

А хванеш ли го на кръстосан разпит,

очаквай, че последен ще се смее.

Проблемът на небръснатия Петко

не беше във това, че беше свестен -

очите му боляха във неделите

от всичките ни рошави нечестности.

Проблемът беше в Петковата живост –

той беше жив и затова - обречен

в света, незрящ за истински красивото,

във който опаковката е ценност.

 

*homme de parole - човек, който държи на думата си; човек на честта

© Елена Биларева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??