25.07.2008 г., 15:40 ч.

И няма да те дам! 

  Поезия » Гражданска
794 1 6

И НЯМА ДА ТЕ ДАМ!

 

И горда съм, че Теб те има!

И горда съм, че нося Твоето име!

И болката ми е жестока –

продават Те, като панаирджийска стока!

Мънички, дребни душички историята ревизират,

твърдейки, че обичат те. Ах, колко ги презирам!

И нас със теб продават, Земьо мила.

Разделят ни и ни владеят, но... без сила.

Затънали сме във проблемите за хляба, за децата...

Потънали сме до носа в л......!

Народопсихология... Познавали ни... Вятър!

Познават ни, до... следващия чартър.

В Европа влезнали сме... Как?!

Та всички ние в нея сме – до крак!

И кой на теб изневери, Родино мила?

Изпитал ли е някой от „избраните” онази сила,

която ние – простите – Носталгия наричаме

и с песента за облачето в обич ти се вричаме

там – някъде и не „по служба”, не в почивка –

на работа за оцеляване във Гурбетчийско.

Написал ли е тоз търговец някога писмо

със болка и копнежи пълно? Със клеймо

от устни каменни в целувка свити,

от парещите сълзи във очите...

Но, горда съм, че Теб те има

и горда съм, че нося Твоето име!

Защото мисля, помня, корена си знам!

И уча си децата! И няма да Те дам!

 

 

© Илзе Енчева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Но, горда съм, че Теб те има

    и горда съм, че нося Твоето име!

    Защото мисля, помня, корена си знам!

    И уча си децата! И няма да Те дам!

    !!!
  • "Но, горда съм, че Теб те има
    и горда съм, че нося Твоето име!
    Защото мисля, помня, корена си знам!
    И уча си децата! И няма да Те дам!"

    И аз!
    Благодаря ти!



  • Горда съм, че съм Българка!!! Горда съм, че има такива българи като теб Илзе!!! Поклон пред святото име на майка България!
  • Аплодисменти!!!
    Прегръдки за будната ти съвест!!!
  • Поздравявам те за този стих!!!
  • Браво...Илзичко!
    достойна позиция...подкрепям те напълно...
Предложения
: ??:??