Бе Кръстовден и Христос
тръгнал бе накъм Калето –
в пепел и вретище, бос,
с пъстра бъклица в ръцете.
Долу дремеше Свищов
под зелените лозници
с гроздове под тих покров –
като вощени свещици.
Натежалите лозя
с дарове – за бъдна сватба,
пълнят хладната маза,
а градът честит се радва.
Но прокапаха сълзи
през ластарите – окови.
Откъм Дунав дим пълзи –
годежари идат нови.
И невестата – Свищов,
с трепетно сърце ги среща.
Иска брак, но по любов,
не в принуда с меч зловеща.
От казашко-руски рой
се изплаши ятаганът
и предаде се без бой,
а Калето си остана.
Горда, свята твърдина –
от дедите наследена,
с чепка грозде в светлина –
търси своя Младоженец.
Няма го Христос – в тълпа
слиза по пътека прашна,
сажди взора му слепят,
взривове отекват страшни.
Доблестта ли е беда?
Непристъпността? Едва ли!
Става ли кръвта вода
и защо пожари пали?
И развързал пъпна връв,
шлеп към Влашко ще замине,
а водата става кръв –
не искрящо, руйно вино.
Срива огън храм след храм,
боса гмеж – отвъд реката.
А Христос – сред тях, не там,
дето брат взривява брата.
Мина време, взор горчив
бегълците все отправят
към брега си с порив див –
как родина се оставя?
Що да сторят – че криле
на гърба превит не никнат!
Чака пустото поле –
пак към Бог ще се провикнат.
Зима, нощ е. Под звезда
корабите – изгорени.
Не, ще минат по вода,
с Бòжа милост вледенена.
Кладата бе огнен Кръст,
хълмът Чуката – Голгота,
но от пепелната пръст
пак ще изкласи животът.
Слял се сякаш с вечността,
в битки – извор непресъхващ,
флаг Свищов е на честта –
сетен паднал, пръв възкръсващ.
Стихотворението участва в конкурса "Свищовски лозници" 2024 и не спечели награда.
* изгорялство – https://www.facebook.com/photo.php?fbid=187265466140037&id=106523780880873&set=a.114376413428943
© Мария Димитрова Всички права запазени