12.02.2009 г., 20:18 ч.

Книжката на Гого ( I ) 

  Поезия » За деца
655 0 7
 

Малък Сечко

 

Малък Сечко на стобора

кани ме на двора,

там, на бялата пъртина,

да лудуваме двамина.

 

 

Закана

 

Имам си козленце

с мъничко носленце,

хапва си тревичка

в близката горичка.

 

Аз сега го пазя

в шума да не гази,

късам му листенца,

билки и цветенца.

 

За вълка пък имам пушка

и прицелвам се на мушка.

Само да ми падне тука,

ще му съдера кожуха!

 

 

По телефона

 

  • - Ало, ало?
  • - Тук е Щърка!
  • - Трябва ми една услуга!

Да ми хванете жабок

тук за много кратък срок!

  • - Ще ви хвана, ама малко

е опасно начинание,

че ще бъде много жалко,

ако го изям по невнимание...

 

 

Сърничка

 

Огледа се сърничката в реката:

  • - Я, къде са ми рогата?

Искам като стария Елен

всеки да ме гледа запленен

от красивата осанка!

  • - Ала ти си още малка!

Ще пораснеш хубавица!

Я виж страшната лъвица,

търпеливо тя израсна.

Днес царица е прекрасна!

 

 

 

Меца-поспалана

 

Тръгва меца на разходка

с тромавата си походка,

да си събере малинки,

гъбки, вкусни боровинки.

 

Ала спира до реката,

уморила се горката.

Тука малко ще поседне,

може после и да дремне.

 

Слънчо вече се прибира,

ето, скри се зад баира

и събуди се Мецана...

Ах, каква е поспалана!

 

 

Зимнина

 

Малка мишка сред полето

житни класове събра,

поизчисти ги, додето

тракторът не изора.

 

В малки дупки под земята

ги напълни до зори,

за да си похапва сладко

във студени зимни дни.

 

 

Рибарче

 

Край прозорче до поточе

хванах си едно рибоче,

ще го хапнем за обяд,

че съм тъй премрял от глад!

 

Само да не беше мама

да нахрани котарана...

Ще си наловя шаран

и ще си го сготвя сам!

 

Зайчета

 

Зайчета белички

с дълги ушички

в мама завират се,

пулят очички.

 

Бера им тревичка,

водичка им давам

и ето, ръчички

без страх им подавам.

 

 

Жираф и цветенца

 

Дълга шия жирафът навежда

и важно-важно цветята поглежда.

 - Колко сте мънички - казва им - ето,

   аз оттука виждам морето!

 - Малки сме, вярно е, но сме красиви

и учим хората да бъдат учтиви.

Душите им галим с нежно перце

и стопляме вечер празни ръце!

Очакват ни в празнични утрини всички,

радваме весели детски очички,

пчелите приготвят най-вкусния мед,

за да са здрави децата навред!

 

12.02.09

Пловдив

 

 

 

 

© Бехрин Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??