ТЯ:
Не бях ли аз достатъчно гореща?
Юлско слънце. В бяла лъскава одежда.
Диск до сняг загрят.
Окото - майка на земния ни свят.
Не бях ли аз достатъчно безкрайна?
Душата – гларус, е усмивка тъй потайна.
Ято чайки – намигат ти с криле.
Играят. Пеят. На спирали се прегръщат.
В атмосферното поле.
Целуват го – и то отвръща.
Не бях ли аз тъй нежна, толерантна?
Помня щом изскърца
Онази стара панта
Паднаха ръжда, вериги
Отключи моя катинар
И ти стоеше на вратата
В ръката
С ключ. Като нестинар
Навлезе в моя огнен свят
Докосна лавата със лъч.
А този лъч… Не слънце… Не звезда…
Каква бе тази чудна светлина?
Лъч по-мощен от пожар.
Лъч – лопата на гробар.
Хем топли. Успокоява.
Моят огън укротява.
Хем леден – от фенерче.
Кат да пишеш с лед-висулка по тефтерче
Разбих се аз на пясък и рапани.
Забравила тъй вечните любовни рани.
И галих те със песъчинки.
По бузите ми все се смееха трапчинки.
Топях се в нежните ти пръсти
През сито между тях се сипех
На водопади гъсти
Пясък – тъй безкраен, топъл, с мирис сóлен и омаен.
Пясък – тъй дробéн и в минало несподелен
А сега – пъзел е сглобен.
За морските вълни роден…
Не бях ли аз непредсказуема и бурна?
Както океана лодката обърна?
Коси от пяна и вълни
Ти изцяло ли ме промени!
И станах силна! Напориста!
Далечна! Помъдрях за триста!
И пак сред таз повърхност дива
Любех с капчици душа красива
Както пяната брега целува
Както сред вълни лъчите плуват.
И не бях ли аз достатъчно дълбока!
Различна от стандартна миризлива стока!
От хиляди простряни риби
По магазини, улици, колиби!
Дълбока, дръзка, мрачна, черна
А не банална кат латерна!
В бездънно дъно аз те чаках
Сред солени сълзи плаках, плаках!
Да докоснеш мойте дебри с лъч
Но нямаше го твоя глас…
Само самотния заглъхнал глъч…
В подводния атлас
Отчаянието – октопод с вендуза
Ме превърна от русалка
В пареща медуза
И бях аз слънце!
Бях небе!
Бях в пясъка мъничко зрънце!
И дива, волна кат дете!
Бях прилив, бях и отлив!
Бях буря и море!
Поглъщах лодки, дърпах котви…
Но обичах от сърце…
А просто исках ти да дойдеш
Да бъдеш моята Луна
Във пропастта на моя свят
През призма с спектър
Връщайки и капка цвят…
Откак отвори залостена врата
Не знам какво ми стори
Коя съм аз сега?
И искам те до мен
Със мен във мен за мен…
И ти какво ми каза?
Тихо плажът ми показа
(ТОЙ:)
„Това не е за мен
За планината съм роден… „
„Не гларуси и чайки
Орлите гоня с трепет аз
Не слънцето е майка
А безкрайният космичен час!
Не искам океан и бури!
Не ща небесното поле
Не мога да опиша с думи
Защо върхът ме все зове!
Аз тача канари, скали, гори
Море фалшиво ме мори
Не пясък ами сняг да щипе
По миглите ми скреж да сипе!
Защото колкото е по студено
Няма нищо забранено!!“
Когато плажът люби планина
Желание на всякаква цена
А гората търси пак гора
Не осъзнава че вода
Подхранва дървена кора…
И никой не разбира
Какво ги тях събира
Дали е пясък или сняг
Дали е склон и морски бряг
Бездънен океан, прорязващ връх
Без дълбоко и високо…
Животът ще е кух…
© Y. Panda Всички права запазени