25.12.2013 г., 18:30 ч.  

Коледни нагласи (... за безумното пазаруване) 

  Поезия » Гражданска
900 1 0

Коледа е! Обществото пак се хвана на хорото -
с нови сили да наглàси и последните запаси.
Пет мильона са готови за боклуци чисто нови,

със усмивки онемели, в погледа - мисловно спрели...

Ред е всеки да се впусне по артикули безвкусни,
дето само за душата са храна... и за отплата зла.
Тука - левче, там - стотачка... Тука - кефче, там, пък - плачка,
понапълнихме хазната... с ДДС... Но-о-о, "Бай, заплата!".

Кой измисли тази логика на предколедната аеробика,
кой ви учи, че по празници за парите няма граници?!
Кой излъга всеки дрисльо, че с подаръче се чисти
лоша дума или рана?! Да, бе, да, лъжа голяма!

За капак, си тегли заем... Ще го връща ли?! Не знае! 
За палтенце, телефонче, там - за чуждото бонбонче,
'щото можела овцата, дето вкъщи се размята,
само да пере, да спи и педалщините да търпи...

И не схващам как в мола всичко живо губи мисъл
и превръща се във стадо, без житейски нюх... и смисъл...
Дядо Мраз и куп Снежанки, баш кат' кредит-консултанти,
прее*ават ви бюджета и превръщат ви в джуджета!

Коледа е! "Добротата" да ви служи за отплата
и ще чувствате добре как се пие, харчи и яде, 

не до август - до декември! Докат' заемите върнеш!
Догодина карай свито! Коледа е! Ха, честито!

© Мирослав Димов Морис Джордан Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??