КОШНИЧАРКА
На село дядо Петко са завърна.
В чужбина ходи малку при дицата.
И виднагà мъщабну са разгърна:
събра дица и булки ут махлата.
И почна да пуказва, убяснява
от прости пръчки, от млади върбички
и с повиче търпение как става
красива, здрава кошница за сичко.
И що пък, рекух, да съ ни запиша,
се нещо ша науча от челяка!
Туй занаят са вика! Дорде диша,
челяк са учи, що да го протака?
И ей ма днес, на росната пуляна
ут дяда Петка гледам как съ прави.
Избирам ут върбите, та да стани
красива кошница и многу здрава!
Путих са, пъшках, иде ми да ревна,
ма на! Дица и булки смях избива!
Идна зафанах, ских я в наш`та плевня,
и почнах друга, уж да й по-красива…
До вичертъ направих пробно седим,
и дядо Петко щом ги зърна, речи:
„Не са сърди, ма сички, както гледам,
на твоя задник ми приличат вечи!
Чи кошница ли й туй, ма гиди булка!?
По-мяза да си прайла кош за плява!
Зафащай пак зарязаната хурка,
ут тебе кошничарка хич не става!”
© Касияна Винева Всички права запазени